Rastlinstvo a živočíšstvo
v lesoparku Háj-Nicovô

Čakanka obyčajná

Cichorium intybus

Čakanka obyčajná

Čakanka obyčajná (Cichorium intybus), všeobecne známa ako čakanka, je trváca bylina, ktorá patrí do čeľade astrovité (Asteraceae). Je to odolná rastlina, ktorá môže rásť v rôznych pôdnych podmienkach. Je dôležitým zdrojom potravy pre včely a iné opeľovače.

Čakankové listy sa často používajú do šalátov, zatiaľ čo korene sa pražia a melú na výrobu náhrady kávy alebo prísady do kávy. Pražené korene sa tiež používajú do rôznych jedál ako ochucovadlo.

Čakanka sa už po stáročia používa na liečebné účely. Tradične sa používa ako podporný prostriedok pri trávení a na liečbu problémov s pečeňou a žlčníkom.

Koreň čakanky je bohatým zdrojom inulínu, druhu rozpustnej vlákniny, ktorá môže napomáhať tráveniu, podporovať chudnutie a zlepšovať zdravie srdca. Inulín je tiež probiotikum, čo znamená, že poskytuje potravu pre prospešné baktérie v črevách.

Kvôli svojim zdraviu prospešným vlastnostiam bola čakanka vysoko cenená už v starovekom Egypte. Ako potravinu a liek ju používali aj starí Gréci a Rimania.

Čakanka je dôležitou zložkou mnohých tradičných jedál v Európe, najmä v Taliansku, kde sa používa do rizota, cestovín a šalátov.

Už od staroveku sa používa na výrobu modrého farbiva.

↑ Hore